Min kulturelle uke

Jeg er veldig glad i kultur. Benytter meg ofte av de gode tilbudene vi har i Stavanger og omegn. Min smak er variert, og spenner vidt fra jazzkonsert på Spor 5 , via en god film på kino til nye moderne oppsetninger på diverse scener.  Jeg er aldri redd for å se og oppleve nye ting. Vi er utrolig heldig som bor i ett land med ett rikt kulturliv og hvor dette virkelig blir satset på og prioritert på høyt plan. Dette gjør at kulturlivet er tilgjengelig for alle , ikke bare for de med tykk lommebok. Denne uken har vært særs aktiv på kulturfronten , med 3 forskjellige flotte opplevelser.

 

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Søndag var jeg på kino og så Three Billboards Outside Ebbing , Missouri. En britisk- amerikansk samproduksjon som handler om en mor i en små by som mener at politiet ikke gjør nok for å finne datterens morder. Drapet skjedde for 7 måneder siden og politiet står på stedet hvil i ett heller labert politiarbeid preget av dårlige holdninger og lav arbeidsmoral. Moren , førøvrig glimrende spilt av Oscarnominerte Frances McDomand tar i bruk utradisjonelle metoder for og få fart i politiets arbeid. Det hele utspiller seg til og bli en svart dramakomedie med mange morsomme og uventete scener. Her følger vi en bitter mors kamp på jakt etter datterens morder. Carter Burwells vakre originalmusikk og fantastisk flott filming gjør det, til tross en del ondskap og vold, til en vakker orginal film. Både musikk og bilde er for øvrig også nominert til Oscar. Dette var en film som traff meg i mellomgulvet på en godvond måte. Tror det er første gangen jeg høyt har sukket nei når filmen var ferdig. Denne filmen anbefales på det sterkeste.

 

Viste Beach Club.

Min kulturelle uke
Viste Beach club

Rogaland teater sin ungdomsgruppe har i høst og tidlig vinter jobbet iherdig med Claire de Wangen sin spesialskrevne stykke , i samarbeid med deltakerne og skuespillere, perfekt tilpasset Viste Strandhotell sine lokaliteter.

Stykket er mørkt og dystert fra tiden der fremme. Jorden er ikke levelig lenger , og en flokk diverse mennesker med ulik bakgrunn har tatt tilhold på hotellet. Her forsøker de og overleve og skape seg ett nytt liv. Plassen er begrenset så det er kun for utvalget etter nøye og grundig vurdering. Det er knapt med mat og vann , og sykdom og epidemier er i ferd med og utvikle seg. Her pågår en intens kamp om og overleve. Noen har fortsatt håpet om ett bedre og levelig liv der ute ett sted.

Stykket oppleves forskjellig for oss alle tilskuere. Vi er på forhånd delt inn i grupper og følges med myndig og streng hånd rundt om på hotellet av skuespillerne. Her får vi aktivt ta del i dagliglivet på hotellet. Alt fra feiring av bursdag på ett hotellrom , kontroll og siling av nye gjester til mattyveri på kjøkkenet.

Jeg blei mektig imponert av stykke. Regien og timingen på forflyttingen er helt perfekt. Dyktige unge flotte skuespillere som lever seg godt inn i sine roller. Ideen og oppsetningen er fengende og gjennomføres på en profesjonell måte. Som ett lite ekstra pluss var det litt artig og få se hotellets ganger , rom og diverse krinkelkroker fra innsiden. Dette siden jeg er vokst opp og har lenge bodd  i nabolaget. Stykket spilles frem til 18 mars.

 

Billy Elliot

Manger kjenner nok historien om gruvearbeidersønnen Billy Elliot fra Nord i England etter å ha sett filmen fra 2000. Siden har det blitt teaterforestilling spilt over hele verden med tekst av Lee Hall og praktfull musikk av Elton John. Jeg har lenge gledet meg til å se forestillingen oppført på Sandnes kulturhus

Vi befinner oss under den store gruvearbeiderstreiken nord i England hvor kampen mot rettigheter og å beholde gruvene er stor. Margaret Thatcher står ikke høyt i kurs blant streikende gruvearbeidere. Her vokser Billy opp med sin bestemor , og far og storebror som begge jobber i gruvene. Billy sin mor er død, og savnet etter henne er stort av begge brødrene. Billys dager går til mellom skole , lek med vennen Mikael og boksetrening. Bokseklubben er byens stolthet , og Billy deltar motvillig etter farens ønske på treningene. Ting forandrer seg da bokseklubben en dag må dele treningslokale med den lokale ballett skole og skolens trener får øye på Billys imponerende ballett talent. Nå starter kampen om håp og ønsker , fordommer , tradisjoner og drømmer.

Jeg lar meg rive med i stykke fra første dansetrinn. Historien er rørende vakker , skuespillere og dansere gjør en glimrende jobb. Musikken er fengende flott og det er ett energisk driv over det hele. Jeg koste meg hvert sekund, ikke ett kjedelig øyeblikk. Jeg kjenner meg selv såpass godt at jeg erfaringsvis og til god nytte hadde sikret meg med Kleenex. Til dere som har stykke til gode lykke til, dere andre ” Løp og kjøp ” Det er muligheter frem til søndag 11. februar.

 

Min kulturelle uke
Sandnes kulturhus

 

 

 

 

 

Share:

2 comments

  1. Så kjekt:)) jeg , iris og Ingrid skal på viste på fredag:)) ønsker deg en flott søndag:))

    1. Gled dere Sølvi. Blir kjekt. Vi hadde lilla rute. God søndag til deg også. Vært rundt Mosvannet nå.

Legg igjen en kommentar